26 SEPTEMBER 2020 – Maaien en hooien kalkterreintjes

Zaterdag 26 september gaan we de kalkterreintjes langs het spoor bij Hilversum maaien en hooien. Al meer dan 30 jaar maait en hooit Nardinclant deze bijzondere schraalgraslandjes. Op de foto het varentje Addertong, dat elk jaar weer verschijnt.

In verband met de Corona-regels is het nodig je AAN TE MELDEN Neem een eigen beker/soepkom, lepel en brood mee en – als je die hebt – eigen werkhandschoenen.

Het kalkterrein
Het Kalkterrein ligt in de voormalige zanderij Crailo, gelegen tussen Bussum en Hilversum. Het bestaat uit twee schraalgraslandjes, die van elkaar gescheiden worden door de Natuurbrug. De schraalgraslandjes hebben een bijzondere botanische waarde door de aanwezigheid van kalk in de bodem. Ruim een eeuw geleden gebruikte de Nederlandse Spoorwegen carbidlampen, waarbij een soort kalk als restafval overbleef. Dit spul werd naast het spoor gestort. Na een aantal jaren ontwikkelde zich op de ‘stortplaats’ een hele bijzondere vegetatie met soorten als Stijve ogentroost, Geelhartje, Echt duizendguldenkruid, Rietorchis en Moeraswespenorchis, Echte valeriaan, Grote wederik, Rietorchis en Kale Jonker.
De geïsoleerde ligging maakt het tot een oase voor vele soorten insecten, zoals libellen, vlinders en zweefvliegen.

Aanmelden:
In verband met de Corona-regels is het nodig je AAN TE MELDEN

AANMELDEN WERKDAG ZATERDAG 26 SEPTEMBER 2020

  Op de werkdagen moeten we rekening houden met coronaregels.
  Zie daarvoor de pdf Nardinclant landschapsbeheer Werkdagen en corona »»
  Kom niet naar de werkdag als je verkoudheidsklachten hebt of als één van je huisgenoten koorts of benauwdheidsklachten heeft. Als je je hebt aangemeld en je blijkt niet te kunnen komen wil je je dan even afmelden via nardinclant@narcinclant.nl of telefonisch bij Jan 06-53714842 ?

  Afspreektijd: Kom op tijd, we verzamelen bij het afspreekpunt om 9.30 uur.

  Afspreekpunt: het kalkterrein ligt tussen de spoorlijn Bussum-Hilversum en de Naarderweg. Afspreekpunt is de half verharde oprit achter de slagboom. Zie kaartje »

  Werkzaamheden: maaien & hooien.

  afspreekpunt
  Routeplanner Google Maps »»

   

  Werkdagen beginnen om 9.30 uur en eindigen om 15.30 uur. Voor soep en koffie wordt gezorgd. Neem een eigen beker/soepkom, lepel en brood en – als je die hebt – eigen werkhandschoenen mee.
  Voor meer inlichtingen: bel Jan 06-53714842 of Tanja 06-28151125