Werkdagverslag

Zaterdag 15 Juni 2024 • Workshop
Natuurbeheer van Bos

De Workshop Natuurbeheer van bos, over bosbodems, bosdynamiek en oude bossen vond plaats in de Info schuur van het GNR. In een goed gevulde zaal (60 deelnemers) kwamen 3 deskundige sprekers aan het woord.
Stikstofproblemen in de bodem vormen een gezondheidsrisico voor de natuur. Ook de bossen hebben daar onder te lijden. Het is een technisch onderwerp, maar werd door Henk Siepel van de Radboud Universiteit met praktische voorbeelden goed inzichtelijk gemaakt. Accumulatie van stikstof in de bodem kan de komende decennia tot groeistoornissen bij bomen leiden, maar ook veel plantensoorten verliezen hun plek in het ecosysteem door dominantie van enkele stikstof minnende plantensoorten.
De tweede presentatie ging over natuurlijke processen in het bos. Leo Linnartz van ARK Rewilding hield een gedegen betoog over bosbegrazing, de natuurlijke mineralenkringloop en ‘hoe wild mag het worden’. Het laatste onderwerp werd door Lodewijk van Kemenade van Wilde bomen, expert op het gebied van inheemse boom- en struiksoort gepresenteerd.
Het behoud van autochtone, inheemse bomen en struiken is een wat onzichtbaar probleem, net als stikstof. Veel aangeplante bomen komen uit Oost-Europa of uit Spanje en zijn niet aangepast (klimaat, biodiversiteit)) aan de regionale milieuomstandigheden in Nederland. Op oude bosgroeiplaatsen van omstreeks 1850 (zichtbaar op kadastrale kaarten) zijn nog relictpopulaties van inheemse, autochtone bomen aanwezig. Bescherming van deze oude bosgroeiplaatsen is van groot belang voor het behoud van autochtone boomsoorten, die in de loop van de eeuwen diverse klimaatextremen  hebben overleefd.

Werkdagverslagen

2024

2023

2022

2021

2020

2019

Archief

Zaterdag 31 augustus 2024
Rietlandlandbeheer Naardermeent

Meer informatie volgt

Overzicht van de data, de locatie en het soort werk voor het komend seizoen. Bekijk >

Foto- en tekstverslagen van de afgelopen werkdagen.
Bekijk laatste verslag>