Werkdagverslag

2 juli 2022 - Workshop ‘dood hout als minibiotoop voor insecten en paddenstoelen’

In een goed bezette infoschuur van het Goois Natuurreservaat werd  op 2 juli het thema ‘dood hout, als minibiotoop voor insecten en paddenstoelen’ door drie deskundigen in uitgebreide presentaties toegelicht. De eerste spreker, Leen Moraal, zette uiteen dat een bijzonder grote groep insecten van dood hout afhankelijk is. Elke dode boom vormt een eigen ecosysteem.

 De twee spreker, Peter-Jan Keizer, vertelde over de grote verscheidenheid aan paddenstoelen, die aan het milieu van dood hout verbonden zijn. Paddenstoelen zijn zeer belangrijk voor de vertering van hout. Waardoor de nutriënten weer in de bodem terechtkomen.

De derde spreker, Jan ten Hoopen, ging dieper in op kevers en dood hout. Fascinerend hoe een dode boom zo vol leven kan zitten. De verschillende soorten kevers, zoals boktorren, bastkevers en prachtkevers hebben allemaal hun eigen niche in de boom.  Sommige bastkevers, zoals de Letterzetter, hebben een karakteristiek gangenpatroon, waaraan de soort herkenbaar is

Na een goedverzorgde lunch gingen de deelnemers met de drie sprekers op veldexcursie naar het Spanderswoud. Op zoek naar keversporen en paddenstoelen.  Er werd een larve van de Dennenprachtkever aangetroffen onder de schors van een omgewaaide Grove den. Daarnaast diverse schorskevers en enkele soorten schimmels. 

Werkdagverslagen

2022

2021

2020

2019

Archief

Overzicht van de data, de locatie en het soort werk voor het komend seizoen. Bekijk >

Foto- en tekstverslagen van de afgelopen werkdagen.
Bekijk laatste verslag>