Werkdagverslag

27 november 2021 - Lieren in het Spanderswoud

Natuurtechnisch bosbeheer in het Spanderswoud

Zaterdag 27 november stond het lieren in het Spanderswoud op het programma. Het was een gure, koude dag, desondanks waren er een tiental enthousiaste vrijwilligers op de klus afgekomen.
We zouden aan de slag gaan in een bosje met diverse soorten loofbomen, zoals Berk, Inlandse eik en Amerikaanse eik en naaldboomsoorten, zoals Grove den en Douglas. Doel was om meer dekking te creëren voor zoogdieren, zoals het Ree, maar ook voor vogels zoals de op de grond levende Houtsnip.
Met een zware lier (TU 32), en een 40 meter lange staalkabel (gewicht: 50 kg) hebben we een aantal Berken en Eiken omgetrokken. De bomen liggen geconcentreerd bij elkaar en vormen zo een wirwar van takken en stammen.
Doordat de wortels nog deels vast in de grond zitten, zullen in  het voorjaar de liggende bomen weer uitlopen, waardoor er een groene struiketage ontstaat. Op de liggende stammen zullen nieuwe uitlopers gevormd worden.
Het aangrenzende bosje bestaat uit hoge Amerikaanse Douglasbomen. Die zaaien zich massaal in het loofbos uit. Met beugel- en pistoolzagen is veel van deze opslag verwijderd en op rillen gelegd. Het mooie van dit werk is dat het resultaat gelijk zichtbaar is . Meer licht op de bodem, meer structuur, kortom meer dynamiek.

Werkdagverslagen

2022

2021

2020

2019

Archief

Zaterdag 31 augustus 2024
Rietlandlandbeheer Naardermeent

Meer informatie volgt

Overzicht van de data, de locatie en het soort werk voor het komend seizoen. Bekijk >

Foto- en tekstverslagen van de afgelopen werkdagen.
Bekijk laatste verslag>