17 OKTOBER 2020 – Natuurlijk bosbeheer Spanderswoud

Zaterdag 17 oktober is het Spanderswoud het werkterrein van Nardinclant Landschapsbeheer. Om natuurlijke bosontwikkeling te bevorderen gaan we in een eenvormig dennenbos met lieren meer variatie aanbrengen.

In verband met de Corona-regels is het nodig je AAN TE MELDEN (nu gesloten wegens max. aantal deelnemers) Neem een eigen beker/soepkom, lepel en brood mee en – als je die hebt – eigen werkhandschoenen. Neem voor extra bescherming een mondmasker mee.

Natuurbeheer in het Spanderswoud
Op 17 oktober is het Spanderswoud het werkterrein van Nardinclant Landschapsbeheer. Met lieren gaan we het monotone dennenbos omvormen. Met het omtrekken van bomen wordt er als ware een storm nagebootst. De omhoog gekomen wortelkluiten zorgen voor de nodige dynamiek in het bodemmilieu. De liggende bomen bieden dekking- en schuilgelegenheid voor de fauna. Het stormhout vormt tevens een lastig obstakel voor de vele loslopende honden in het bos. Door wegvallen van een reeks bomen uit het kronendak wordt het lichter in het bos. Hierdoor kunnen zich op deze plaatsen nieuwe plantensoorten vestigen, zoals Berk, Vuilboom en Lijsterbes. Dood hout is een onmisbaar onderdeel in een meer natuurlijk bos. Vele soorten kevers, sluipwespen, boktorren, paddenstoelen zijn hiervan afhankelijk. Door vertering van dode bomen in het bos komen de vrijgekomen nutriënten weer beschikbaar in de kringloop van de boslevensgemeenschap. Naast het nuttige, is het lieren ook altijd een spectaculaire bezigheid, dat gepaard gaat met veel fysieke inspanningen. Aan het eind van de dag is het resultaat altijd mooi zichtbaar. Natuurbeheer pur sang!

Meer informatie over Natuurtechnisch bosbeheer is te vinden in de brochure
“Nardinclant landschapsbeheer: Natuurtechnisch bosbeheer”

Aanmelden:
AANMELDEN WERKDAG ZATERDAG 17 OKTOBER 2020

In verband met de nieuwe regels moeten we het aantal deelnemers beperken. De aanmeldingsmogelijkheid is daarom gesloten.

Op de werkdagen moeten we rekening houden met coronaregels.
Lees daarvoor de pdf Nardinclant landschapsbeheer Werkdagen en corona »»
Kom niet naar de werkdag als je verkoudheidsklachten hebt of als één van je huisgenoten koorts of benauwdheidsklachten heeft. Als je je hebt aangemeld en je blijkt niet te kunnen komen wil je je dan even afmelden via nardinclant@narcinclant.nl of telefonisch bij Jan 06-53714842 ?

Afspreektijd: Kom op tijd, we verzamelen bij het afspreekpunt om 9.30 uur.

Afspreekpunt: Afspreekpunt: bij de slagboom op de Binnenweg in het Spanderswoud ( kruising Bachlaan-Binnenweg Hilversum)
Er is beperkt parkeergelegenheid. Kom daarom indien mogelijk met de fiets. Zie kaartje »

Werkzaamheden: natuurtechnisch bosbeheer – lieren & zagen.

afspreekpunt
Routeplanner Google Maps »»

 

Werkdagen beginnen om 9.30 uur en eindigen om 15.30 uur. Voor soep en koffie wordt gezorgd. Neem een eigen beker/soepkom, lepel en brood en – als je die hebt – eigen werkhandschoenen mee. Neem voor extra bescherming een mondmasker mee.
Voor meer inlichtingen: bel Jan 06-53714842 of Tanja 06-28151125